Stockholms regionfinal i Schackfyran och Schack56an är tillbaka i Globen Annexet

Med 6 000 anmälda blir Stockholms tävling i Schackfyran och Schack56an den överlägset största regionfinalen i Sverige – och nu är den tillbaka i Globen Annexet efter fem år.

Den 20–21 mars ska alla de deltagande barnen delas upp i fyra jättegrupper, där det kommer att dukas upp för 1 600 spelare vid varje spelpass under de två dagarna. Totalt spelar runt 4 500 barn i Schackfyran, och cirka 1 500 är med Schack56an för femte- och sjätteklassare.

Det är ett jättearrangemang som kräver mycket logistik.

Annexet vid Globen (Avicii Arena] blir skådeplatsen för Stockholms regionfinal i Schackfyran och Schack56an 20–21 mars. Foto: Lars OA Hedlund

– Det känns tryggt att arbeta tillsammans med en van arrangör. Vi har spelat flera gånger tidigare i Annexet och personalen där är jätteproffsig, säger Jonas Sandbom, kanslichef hos Stockholms Schackförbund.

Han har tillsammans med Birger Wenzel, projektledare för Stockholmsfinalen i Schackfyran, tillhört organisationen som länge letat efter en lokal i samarbete med Stockholm Stad.

Nu är sökandet över och kontraktet påskrivet. Förberedelserna för Stockholms största schackfest kan börja på allvar.

– Annexet passar jättebra för ett sånt här evenemang – men det innebär också en kostnad. Det är inte billigt med såna här stora lokaler i Stockholm, säger Jonas Sandbom som är glad att finansieringen till slut löste sig.

Nu ligger allt fokus på att ge de schackintresserade mellanstadiebarnen en spännande och rolig upplevelse vid schackbrädena. Det planeras för tre eller fyra ronder under varje spelpass och de bästa skolklasserna kommer att kvalificera sig till Riksfinalen i maj.

Stockholms Schackförbund står redo att bjuda på årets stora schackfest.

Läs mer om Schackfyran och Schack56an i Stockholm.

Jonas Sandbom vid prisbordet tillsammans med speakern Dan Haglund i 2019 års regionfinal – en senaste gången som Stockholms stora skoltävling spelades i Annexet. Tävlingen skulle ha avgjorts där även 2020, men fick då ställas in med kort varsel när coronapandemin slog till mot Sverige i början av mars det året. Foto: Lars OA Hedlund