Juniortävlingar

Det finns många schacktävlingar för dig som junior i Stockholm. För vårterminen 2023s schema, se preliminär plan här eller titta tävlingskalendern.

Den största tävlingen är Schackfyran där tusentals fjärdeklassare deltar. För att delta i Schackfyran och andra skolschacktävlingar behöver du vara medlem i en skolschackklubb.

För att få delta i andra tävlingar och träningar ska du vara medlem i en schackklubb. Det finns många att välja på. Ta kontakt med en klubb och fråga om du kan få göra ett besök.

Stockholms schackförbunds juniortävlingar planeras in under året av Stockholms Schackförbunds UngdomsUtskott (UU).

Årshjul juniortävlingar

Junior Grand Prix

Junior Grand Prix består av en serie juniortävlingar som spelas under året. De juniorer i olika åldersklasser som tagit flest poäng i deltävlingarna under året bjuds in till Junior Grand Prix-finalen som spelas i december. 

En junior kan, efter samråd med tränare, föräldrar och Stockholms Schackförbunds UngdomsUtskott (UU), ansöka om att få spela i en äldre klass än sin egen. En sådan ansökan måste göras senast två veckor innan deltagande i spelarens första JGP-tävling för året. Skicka ett mejl till Svante Wedin, UUs ordförande. Här finns aktuella dispenser.

UU har skrivit ett dokument som hjälp till arrangörer av JGP-tävlingar. Det kan hämtas här.

Ställning Flickornas JGP efter JDM Snabb 2023-05-13

Ställning efter JDM Snabb 2023-05-13

Juniorlag-DM

I Juniorlag-DM spelar klubbarna med 5-mannalag. Spelarna ska högst fylla 20 år innevarande år. Sex förstalag spelar i Elitserien och övriga lag kvalar för att gå upp i Superettan. Tävlingen spelas i början av vårsäsongen.

Miniorlag-DM

I Miniorlag-DM spelar klubbarna i en öppen serie med 4-mannalag. Spelarna ska vara 13 år eller yngre. Tävlingen spelas under hösten.

Knattelag-DM

I Knattelag-DM spelar klubbarna i en öppen serie med 4-mannalag. Spelarna ska vara 10 år eller yngre.

Skollag-DM

I Skollag-DM finns det fyra olika åldersklasser: Lågstadiet, Mellanstadiet, Högstadiet och Gymnasiet. Skollagen spelas i 4-mannalag. Man får bara representera skolan man går på. Tävlingen spelas under vårsäsongen på Stockholms Schacksalonger. 
Det är även en kvalificeringstävling till Skollag-SM.

Junior-DM i blixt

En individuell tävling i blixtschack med betänketiden 3 minuter plus 2 sekunder per drag. Tävlingen spelas i fem olika åldersklasser, där den äldsta är juniorer 16-20 år och den yngsta är för barn under 8 år. 

Junior-DM i snabbschack

Junior-DM i snabbschack avgörs i en tävling under våren. Tävlingen spelas i fem olika åldersklasser, där den äldsta är juniorer 16-20 år och den yngsta är för barn under 8 år.

Tjejträffen

Tjejträffen arrangeras av Kristallen. Tävlingen är öppen för alla damjuniorer (20 år och yngre) som är medlemmar i en SSF-ansluten schackklubb.

Resultatarkiv

2022

Ställning Flickornas JGP efter JDM i Blixt 2022-11-20 (Slutställning)

Slutställning JGP efter JDM i Blixt

Resultat Juniorlag-DM 2022 | Bilder Juniorlag-DM 2022 | Tyresö SK och Farsta SK flyttas upp till Elitserien 2023.

Resultat Tjejträffen 2022-01-08

Resultat JDM snabbschack 2022 | Bilder JDM snabbschack 2022

2021

Resultat JGP-final 2021

Resultat JDM i snabbschack 2021

Resultat JDM i blixt 2021

Resultat Knattelag-DM 2021 | Bilder Knattelag-DM 2021

Resultat Miniorlag-DM 2021

Resultat Juniorlag-DM 2021 | Bilder Juniorlag-DM 2021

Resultat Trojanska Hästens JGP 2021-10-30

Resultat Kristallens JGP 2021-09-11