Tävlingar

Stockholms schackförbunds tävlingsutskott arrangerar DM-tävlingar i blixt, snabbschack och långpartier på Salongerna. De ansvarar även för distriktsserien i nivån under allsvenskan, Stockholmsserien division fyra och fem.  Många av tävlingarna arrangerade under året räknas ihop i den årliga Stockholms GP, där en final med de 8 bästa spelarna från föregående år arrangeras under våren. Tillsammans med externa partners arrangeras större tävlingar såsom Rilton Cup och Compo Cup .

Allsvenskan och Stockholmsserien

Allsvenskan spelas med lag från hela Sverige. Allsvenskan spelas i divisionerna Elitserien, Superettan, Division 1-3. Division 4-5 i Stockholmregionen kallas Stockholmsserien.

Lag-DM i Stockholm

I Lag-DM tävlar Stockholms klubblag mot varandra i ett seriespel. Division Elit samt Division 1-5.

Rilton Cup

Rilton Cup är en internationell schackturnering som har spelats i Stockholm varje år sedan 1971. Rilton cup anses vara den starkaste öppna schackturneringen som årligen arrangeras i Sverige.

Mer om Rilton Cup hittar du på tävlingens hemsida.

Compo Cup

Turneringen startade 2005 efter ett initiativ av Torbjörn Engström, Kristallens SK, som till yrket är kompositör, därav namnet. Man spelar numera de tre första ronderna med 20 minuter plus 5 sekunder per drag (och per spelare) under samma kväll och avslutar sedan med tre långpartier med 30 drag på 90 minuter och därefter 15 minuter för resten av partiet, plus 30 sek tillägg per drag från drag 1 – varav en dubbelrond dag två – under totalt tre dagar enligt Schweizer-system (alla spelare i en och samma grupp). Speldatum har varierat mellan början av mars och slutet av april. 

Stockholms GP

I Stockholms Grand Prix (GP) ingår ett flertal tävlingar arrangerade av Stockholm Schackförbund eller någon av dess föreningar under ett år. Alla till Stockholms Schackförbund anslutna föreningar får arrangera GP-tävlingar.  En ansökan om detta ska lämnas in till TU minst en månad i förväg och godkännas av TU. 10% av ordinarie startavgift i GP-tävlingarna betalas in till en GP-fond som utgör prispengar i finalen. 
Sammanlagda poängen i alla GP-tävlingar räknas för kvalificering till finalen. Flitigt deltagande lönar sig!
De åtta med den högsta sammanlagda poängen i varje klass går till final.
Finalen spelas som en sjuronders Bergerturnering med 30 minuters betänketid per spelare och parti.
Vilka tävlingar som ingår i Stockholm GP varierar från år till år, det kommer framgå i tävlingsinbjudan om tävlingen är del i Stockholms GP.

Finalen för Stockholms GP 2022 kommer spelas under mars 2023.

Regler för Stockholms GP.