Skolschack
Det spelas mycket schack på skolorna i Stockholm, både på raster och lektionstid. Sveriges Schackförbund och Stockholms Schackförbund kan ge mycket stöd till er som vill komma igång att träna och tävla i schack i skolan. Här kan du läsa hur man skapar en skolklubb och om alla tävlingar som arrangeras av Sveriges Schackförbund: https://schack.se/schack-i-skolan/
På Stockholms Schacksalonger arrangeras (vanligtvis under våren) Skollag-DM och under sport-, påsk- och höstlov, mycket populära lovturneringar.
Bild: Påsklovsturneringen 2022, Stockholms Schacksalonger 2022-04-11. Foto: Lars OA Hedlund
Schackfyran
Schackfyran är en tävling som vänder sig till alla fjärdeklassare och spelas runt om i hela Sverige. Tävlingen är mycket populär bland lärarna och huvudmålet är att träna klassen i samarbete. Stockholms Schackförbund har arrangerat Schackfyran sedan 1992/1993. Schackfyran i Stockholm har sin egen hemsida http://www.s4sthlm.se/.
Här hittar du mer information från Sveriges schackförbund https://schack.se/schackfyran/om-schackfyran/.
Följ Schackfyran på Facebook@SchackfyranStockholm och Instagram@SchackfyranStockholm.
Schackfyranmästaren
Schackfyranmästaren är en individuell tävling för spelare som har deltagit i Schackfyran under säsongen:
https://schack.se/schackfyran/schackfyranmastaren/.
Schack56an
Schack56an arrangeras för tionde året denna säsong. Projektet är i princip en naturlig fortsättning på Schackfyran. Det finns ett något större tävlingsmoment i Schack56an än i Schackfyran, även om huvudsyftet är att öka klassens samarbete och sammanhållning. Från och med 2022 arrangerar Sveriges Schackförbund en Riksfinal dit de bäst placerade lagen kvalificerar sig.
Mer om Schack56an
Frågor om Schackfyran eller Schack56, kontakta: schackfyran@stockholmsschack.se
Om skolkommittén
Skolkommittén ansvarar efter Stockholms Schackförbunds styrelses direktiv för att genomföra arrangemang och aktiviteter som lockar skolbarn att börja spela och tävla i schack. Inom skolschack ryms till exempel Schackfyran, Schack56an, Skollag-DM, skolmästerskap på skolor och turneringar under skollov. Även projekten Vi spelar ihop och Schack på bibliotekt drivs av Skolkommittén, liksom utbildningar och kurser för lärare, ledare och pedagoger.