Sommarbrev från Ordförande

2023 har hittills varit ett exceptionellt år för schackscenen i Stockholm! Intresset för att delta i tävlingar och träningsverksamhet på klubbarna har följt den trend vi såg under 2022, där nya spelare, från de allra yngsta i verksamheterna för barn till de allra äldsta inom seniorschacket vittnar om ett intresse vi inte sett på många år. Klubbarnas verksamheter växer tack vare föredömliga satsningar som ger nya medlemmar chansen att hitta sin klubb.  

På Stockholms Schacksalonger har de årliga tävlingarna under våren gjort en rejäl comeback efter covid som var svår att förutspå. Junior-DM i snabbschack växte med 57% och Compo Cup ökade med 132% jämfört med året innan. I Täby drog en Junior Grand Prix-tävling hela 276 deltagare, vilket är det största antalet spelare för en JGP-tävling i Stockholm under hela 2000-talet. Seniorschack har fått ett stort lyft, vilket uppmärksammades i Sveriges största tidning för pensionärer i detta reportage som är värt en läsning. Ja, listan på exempel för hur intresset för schack i Stockholm ökat under årets första halvår kan göras hur lång som helst.

Även under sommaren har flera event anordnats. Häftigast har varit att se hur mycket schacket tagit plats i centrala Stockholm. Som brukligt spelas det schack i Kungsträdgården, men Stockholms Schackförbund har även bjudit upp till spel på Sergels Torg. Tillsammans med den fantastiska samarbetspartnern Stockholms Kulturhus har det varit schackevent såväl på Plattan som inne i Kulturhuset. Till exempel under Kulturnatten där man bland annat kunde utmana Döden på ett parti. Kulturhuset har under det senaste året blivit schackets andra hem vid sidan av Salongerna. Samarbetet med Stockholms Stad har intensifierats, och i augusti på Stockholms Kulturfestival så kommer Stockholms Schackförbund att vara på plats i Kungsträdgården under festivalens alla dagar med sitt tält som alltid brukar vara välbesökt. I år har förbundet även fått plats på scenen den 20 augusti då bland annat GM Axel Smith spelar blindschack mot tre spelare samtidigt – varav en är publiken!

Förbundet försöker utifrån sina resurser finnas på så många platser som möjligt för att sprida intresset och öka inflödet av medlemmar till våra klubbar ännu mer. Många klubbar har ordnat sommarläger för barn och ungdomar. Som ett komplement tog Ungdomsutskottet fram ett nygammalt koncept med sommarläger på Salongerna under en vecka i början av sommaren, där långt över 100 barn från hela länet deltog. I slutet av juli/ början av augusti har Sports Heart ett läger i Tumba med tolv idrotter för barn. Sports Heart har för sjätte året ett schackläger i samarbete med Sveriges Schackförbund. Intresset? Ja, övernattningen till lägret blev förstås fullbokad redan i juni, och schacket kommer återigen att bli detta idrottslägers näst största sport efter ishockeyn.

Under resten av året är kalendern full. Juniorer får börja vänja sig vid att det inte är fysiskt möjligt att delta i alla tävlingar och event i Sverige under året – helt enkelt för att det finns fler initiativ än det finns möjliga speldagar i kalendern. Första helgen efter att skolorna börjat trängs till exempel tre superevent – Distriktsmästerskapet för juniorer i Stockholm, Kulturhusets första schacklördag för hösten med tävlingar, samt superhäftiga Lidköping Open. Det kanske är tur att de flesta klubbar inte kommer att ha hunnit komma igång med sina verksamheter då!

Några höjdpunkter i kalendern att hålla utkik efter då? Ja, det är svårt att välja, men Lag-DM är förstås din klubbs chans att tävla tillsammans i en riktig prestigetävling. Glöm inte att anmäla er dit! För er som gillar stortävlingar så spelas redan i augusti Stockholm Open, där klubbspelare på alla nivåer deltar. Stockholms nationella GP-tävling går av stapeln i början av november. Slutligen är den traditionella Rilton Cup under julledigheten självklart given.’

Ta hand om er alla under semestern, och vi ses igen i höst! Glöm inte att stötta din lokala schackklubb på det sätt du kan bäst – som spelare, funktionär, sponsor eller annat. Klubbarna, som är grundbulten i hela Stockholms schackscen, välkomnar spelare på alla nivåer. Det är vi tillsammans som skapar en socialt och intellektuellt utvecklande hobby i en miljö där man stöttar och lyfter varandra.

Joel Sjöstrand, ordförande Stockholms Schackförbund

Joel Sjöstrand, ordförande Stockholms Schackförbund