Schackets mästare Tom Wedberg fyller 70 år

Tom Wedberg – en av Sveriges mest meriterade stormästare – fyller 70 år denna söndag den 26 november.

Listan över hans prestationer på den stora schackscenen kan göras lång. Det har bland annat blivit segrar i Tusenmannaschacket, Politiken Cup, Stockholm Open och lag-SM. Två segrar sticker ut –triumfen i Rilton Cup 1989/1990 och SM-guldet 2000.

Vid sin Rilton Cup-seger lyckades han komma före storstjärnor som Alexei Shirov och Ivan Sokolov – en insats som ännu 33 år efteråt lyser som ett guldkorn i svensk schackhistoria. Då var Tom Wedberg inte stormästare än. Han belönades med titeln 1995 av FIDE som ansåg att han med de regler som gällt tidigare för titlar hade kvalificerat honom till stormästare sedan länge.

Tom Wedberg lyfter just fram möten med de stora mästarna som minnen för livet.

– Tänk att man fått möta Smyslov, Tal, Reshevsky, Geller, Kortjnoj, Karpov – och Ulf Andersson förstås. Uffe har varit en oerhört stor inspirationskälla för mig, säger Tom Wedberg.

SM-guldet 2000 erövrades efter stor dramatik mot de två främsta utmanarna det året: Pia Cramling och Jonas Barkhagen. 

– Jag hade verkligen förberett mig för SM det året. Jag var med året innan, 1999, och kom i mitten av startfältet. Då tänkte jag att mina förberedelser skulle vara bättre till nästa år, säger Tom Wedberg.

Och det var en satsning som belönade sig med SM-bucklan.

Tom Wedberg hade flera starka år just kring millennieskiftet – som blev något av en andra vår för honom. Både 2002 och 2003 kom han trea i Rilton Cup.

En annan höjdpunkt var åren 1987–1991.

– Då lyckades vi i Wasa SK vinna SM-guldet fem år i rad. Jag hade tagit SM-guld med klubben redan första året 1973 – men sedan var det som förgjort ända tills allt lossnade där i slutet av 1980-talet.

Numera är Tom Wedberg inte lika tävlingsflitig, men kärleken för schacket har han inte släppt. Han gör en stor insats för klubbschacket i egenskap av ordförande i Wasa SK. Dessutom hjälper han den nya generationen schackspelare att bli riktigt duktiga vid brädet, då han tränar Wasa SK:s talanger i satsningsgruppen.

Vad är ditt recept för att ungdomar ska satsa vidare på schack?

– Jag är mycket för att barn ska tycka att det är kul att träna och spela. Man ska fokusera på det man tycker är roligt med schack. Gillar man att plugga varianter i sicilianskt så bara gör det. Huvudsaken är att man tycker att det är roligt, säger Tom Wedberg.

Tom Wedberg har tillfört svenskt schack mycket – och nu när han firar 70 år är han fortfarande en centralgestalt för schackutvecklingen i Stockholm och hela Sverige.

Tom Wedberg har liksom många andra noterat det stigande schackintresset i landet.

– Vi har verkligen en chans att lyfta schacket just nu. Jag vet inte hur länge det nyfunna intresset varar, men jag tror att det kommer att hålla i sig tack vare tillgängligheten att man kan spela online. Samtidigt blir det också en utmaning för klubbar att erbjuda lärorika – och roliga och sociala klubbkvällar, säger han.

Stormästarkollegan i Wasa SK, Ferdinand Hellers, är sedan många år en mycket god vän till Tom Wedberg. Ferdinand Hellers berättar:

– Tom är en av min äldsta och närmaste vänner. Vi lärde känna varandra för ungefär 40 år sedan då min familj flyttade till Lidingö från Limhamn och jag gick med i Wasa. Vi tränade ihop under 80-talet och 90-talet, och Tom var vid flera tillfällen min sekundant vid olika viktiga turneringar. Även under den tid jag inte var aktiv som schackspelare, ungefär 1997-2017, höll vi kontakten, vilket vi alltjämt gör. 

– Då jag är bortrest på Toms födelsedag firade jag honom i förtid genom att bjuda honom på en av hans favoritsysselsättningar, att gå på rockkonsert! Den här gången blev det Torsson på Nalen i Stockholm.

Hur beskriver du Tom Wedberg som schackspelare?

– Jag uppfattar Tom som en ”klassisk” angreppspelare som strävar efter aktivitet utan att ta till spektakulära metoder. En utmärkt exempel på hans spelstil är enligt mitt förmenande hans vinst mot Viktor Kortjnoj i Haninge 1988, där han lugnt och snyggt besegrar denna gigant.     

 – Jag får än en gång gratulera Tom på 70-årsdagen!

Med de orden avslutar vi med partiet från Haninge 1988 och önskar Tom Wedberg ett stort grattis på födelsedagen.

En sista fråga bara: Vad ska du göra på födelsedagen?

– Ja, det blir nog en familjemiddag, inget storslaget. Jag brukar inte fira mina födelsedagar grandiost. Och så fick jag en stor anledning att fira förstås när Ferdinand Hellers tog med mig på konserten med Torsson. Det var kul!

Länk till partiet: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1083224


Tom Wedberg och Ferdinand Hellers kommenterar Rilton Cup 2022/2023

Fler bilder kan ses här.

Foto Lars OA Hedlund