Schack i dagarna fem under Kulturfestivalen i Stockholm

Många ville ta chansen att utmana OS-spelaren Erik Blomqvist i simultan. Foto: Jesper Hall

Text: Leo Brodin

Under senaste veckan pågick Kulturfestivalen, det innebar fem dagars schack i Kungsträdgården. Söndag var sista dagen och då blev det flera event. GM Erik Blomqvist var på plats för att först spela en simultan på de femton utomhusborden och sedan spela blindschack mot publiken, han tappade endast en remi i simultanen.

– Det var inte det svåraste motståndet jag har haft men det var många unga och därmed också spelare med mycket potential.
En av motståndarna var Ture Hulth Rizk som spelar för Kristallen. Det var inte han som klarade remi men han var inte besviken när han efteråt satt och spelade med lillebror.

– Jag förlorade som väntat men jag är nöjd, jag har aldrig mött någon så bra förut och jag lyckades hålla emot ganska länge.

Kommer chansen att möta en ny stjärna nästa år så återvänder han mycket gärna.

Många i publiken var säkert imponerade av stormästaren Erik Blomqvist som spelade ett parti med ögonbindeln på sig. Foto: Leo Brodin

Blindschacket där publiken fick turas om att välja drag blev också en seger för Blomqvist. Blindschack är inget han ofta ägnar sig åt och han såg det som mycket viktigt att hålla fokus för att inte glömma var nån pjäs stod. En tidig damblunder av publiken gjorde det dock klart enklare att vinna. Att undertecknad skribent råkade gå helt fel med löparen när han fick hjälpa till förenklade det nog också.

Nu ägnar Blomqvist sig huvudsakligen åt uppvärmning inför Schack-OS som spelas i september men innan dess blir det också Lidköping Open.

Erik Blomqvist på scenen under blindschackuppvisningen. Foto: Leo Brodin

För den som inte själv ville spela schack på plats fanns det gott om information kring klubbar, tävlingar och annat schackligt intressant i Stockholm. Och så ett föredrag om schack och artificiell intelligens av IM Jesper Hall.

Hall höll sitt föredrag inför en klart äldre publik än Blomqvists blindschackparti fick. Han inledde med att tala om schackets ursprung i det indiska spelet chaturanga på 600-talet och fortsatte till datorns inkomst och hur AlphaZero istället för att likt äldre datorer undersöka samtliga möjliga drag väljer ut fyra och spelar 1000 partier mot sig själv per drag för att få ett statistiskt underlag vilket ger den en sorts intuition.

Det blev fem mycket trevliga dagar på Kulturfestivalen för schacket med över 4000 besökare, ungefär 400 fler än förra året. Förhoppningsvis blir det lika trevligt nästa år.

Ture Hulth Rizk var en av de 4000 besökarna. Foto: Leo Brodin