Sällskapet hedrar Robert Spångberg med minnesturnering 17–18 februari

Schackprofilen Robert Spångberg blev saknad när han lämnade oss 2021. Han var en flitig turneringsspelare och jobbade också mycket ideellt för schackets bästa. Det inkluderade långa styrelseuppdrag i både Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund.

Robert Spångberg (1949–2021). Foto: Lars OA Hedlund

I Stockholms Schacksällskap blev han hedersmedlem och nu anordnar klubben den öppna turneringen Robert Spångberg Memorial 17–18 februari på Stockholms Schacksalonger. Det blir en turnering över sju ronder med betänketiden 45 minuter + 10 sekunder per drag och här finns inbjudan att läsa.

Flera har redan anmält sig och toppseedad just nu på startlistan är stormästaren Ferdinand Hellers, Wasa SK.

I organisationskommittén sitter bland annat Christer Johansson tillsammans med Mikael Helin och Eric Thörn. Den sistnämnde kommer att vara domare i tävlingen.

Vi ställde några frågor till tävlingsansvarige Christer Johansson inför turneringen.

Vad betydde Robert Spångberg för Stockholms Schacksällskap?
– Mycket. Han var otroligt engagerad och aktiv i både styrelsen och i schackspelandet och blev också hedersmedlem i Stockholms Schacksällskap. Han skrev dessutom en tjock jubileumsbok när klubben fyllde 150 år 2016.

På vilket sätt kommer Robert Spångberg att uppmärksammas i samband med turneringen?
– Vännen Peter Collett kommer att hålla ett tal och vi kommer att ge ut Roberts jubileumsböcker som en del av alla de priser vi delar ut.

Turneringen spelas med betänketiden är 45 min + 10 sek per drag. Det är ingen helt vanlig betänketid i tävlingar. Varifrån fick du inspirationen?

Christer Johansson. Foto: Gustavo Luna

– Inspirationen har jag fått från eldsjälen Peter Fransson, arrangör av Lidköping Open som brukar spelas sista helgen i augusti. Jag känner att det har saknats en tävling i detta format i Stockholm. Nu är det dags! 

Är målet att göra denna till en årlig återkommande turnering?
– Troligtvis om det blir succé.

[Inbjudan Robert Spångberg Memorial]

[Webbanmälan] [Anmälda spelare]

Program:

 • LÖRDAG 17 FEBRUARI:
  11.00: Rond 1.
  14.00: Rond 2.
  16.30: Rond 3.
  19.00: Rond 4.
 • SÖNDAG 18 FEBRUARI:
  09.00: Rond 5.
  11.30: Rond 6.
  14.30: Rond 7.
  Ca 17.00: Prisutdelning.