Intervju: Stockholms nye schackordförande Karl Dingertz betonar lagarbetet

Stockholm som är Sveriges största schackdistrikt har fått en ny ordförande. 

Karl Dingertz, Kristallens SK, tog över klubban vid Stockholms höstkongress i onsdags efter Joel Sjöstrand, Trojanska Hästen, som tidigare meddelat att han slutar.

– Joel har gjort ett jättebra arbete, och så sent som tidigare under hösten hade jag inte tänkt tanken på att bli Stockholmsordförande, men så fick jag en förfrågan från valberedningen. Som ledamot i styrelsen sedan tidigare har man redan satt sig i båten, och när frågan kom är jag en sån som ställer upp, säger Karl eller Kalle som han gärna blir kallad.

Kalle fortsätter:

– Nu när valet är klart känns det fantastiskt roligt och utmanande att ta sig an detta. Det är ett förtroendeuppdrag med självklart förväntningar från klubbar och medlemmar.

Direkt efter han valdes som Stockholms Schackförbunds ordförande på kongressen i onsdags är han igång med sitt nya uppdrag.

– Jag har bland annat haft möte med kanslichefen Jonas Sandbom där vi gått igenom rutiner och aktuella ärenden. Kansliet har en stor organisation med flera anställda. Det är ett lagarbete för att ta Stockholmsschacket vidare framåt, säger Kalle som även haft flera samtal med klubbledare i Stockholm.

Kalle Dingertz betonar just lagarbetet i intervjun.

– Jag har inget som helst intresse av att köra en egen agenda eller bygga mitt egna varumärke i rollen som ordförande. Det här är ett fortsatt och gemensamt arbete som vi inom Stockholmsschacket tillsammans ska bygga, säger han.

57-årige Kalle Dingertz har i större delen av sitt yrkesliv jobbat i olika ledningsuppdrag med organisations- och verksamhetsutveckling i kollektivtrafikens nästan alla färdslag, därtill flera år som verksamhetschef inom akutsjukvård och varvsindustri. 

Vid kongressen efter valet till ordförande nämnde Kalle Dingertz områden där han tror att Stockholmsdistriktetmåste fokusera kring under kommande år:

  1. Långsiktigheten för Stockholms Schackförbund. ”Det handlar om framtida finansieringen för distriktet, och att säkerställa ett generationsskifte i ledning och hos medarbetare. Med det växande schackintresset blir det en utmaning för klubbarna att orka med ledarskapet. Det behövs en rekrytering av nya och flera ledare och som till exempel juniorledare, tävlingsledare och domare.”
  2. Juniorverksamheten. ”Det gäller att bygga både bredd och spets. Alla juniorer har kanske inte ekonomisk möjlighet att resa iväg på schackturneringar, men då ska barnen ändå kunna få chansen att spela stora tävlingar i närheten där de bor. Då gäller det att vi kan stötta klubbarna. Dessutom finns det ”grå områden” på Stockholmskartan där vi inte har klubbar. Det blir viktigt att få igång klubb- och juniorverksamhet även där. Jag är övertygad om att det finns både intresse och underlag för nya stora klubbar.”
  3. Inkludering. ”All vår verksamhet ska vara tillgänglig för alla: pojkar, flickor, juniorer och seniorer oavsett spelnivå och ambitionsnivå. Det är absolut inget fel med ”kommersiella” drivkrafter, men vi bör ta fram en verktygslåda hur man kan bygga en stark klubbverksamhet med små medel och ideellt arbete, där till exempel unga juniorers föräldrar i högre grad kan inkluderas genom bland annat utbildningsinsatser. Det har jag själv upplevt hur bra det fungeratpå Kristallens SK och jag vet att det fungerar mycket bra i flera andra Stockholmsklubbar.”
  4. Kommunikation, IT, sociala medier, livesändningar. ”Allt går så mycket snabbare i samhället i dag, och människor har numera högre krav på tillgängligheten av information och turneringsresultat. Det vill jag möta upp med att satsa inom detta område, där vi kanske tidigare varit lite steget efter. Det blir en budgetpost som kommer att växa betydligt under 2024. Vi hade även nu på kongressen en motion om flera livesändningar från Schacksalongerna – detta kommer vi att utveckla.”
  5. Schack för äldre. ”Jag vill verkligen här och nu också lyfta Seniorschack Stockholms fina verksamhet på salongerna. Det är en tillströmning av äldre seniorer som vill lära sig spela schack och ha kul, tillsammans med erfarna schackspelare. Det är så kul att se hur den verksamheten har utvecklats!”

Som bas till allt detta ligger skolschacket – den stora inkörsporten för intresserade barn och ungdomar, och en viktig inkomstkälla via bidrag

– Skolschacket betyder oerhört mycket, inte bara här i Stockholm utan det gäller för alla klubbar och distrikt i hela Sverige. Vårt fokus på skolschack och Schackfyran kommer att ligga fast, säger Kalle Dingertz.

Tusentals fjärdeklassare spelar varje år Stockholms distriktsfinal. Men det finns ett orosmoln inför vårens schackfest. Det saknas bra, stora och ekonomiskt försvarbara lokaler för tävlingen.

– Det är något vi behöver lösa. Min minnesbild är att det var lättare att hitta stora lokaler förr i Stockholm – att folk hjälpte till och öppnade dörrar. Vi har ett bra samarbete med enskilda tjänstemän i Stockholm Stad just nu. Men kanske behöver vi komma lite högre upp i förvaltningen för att få ännu bättre hjälp i vårt sökande efter spellokal, säger Kalle Dingertz och fortsätter:

– Jag ser Schackfyran som en folkrörelse med nyttiga och viktiga värden för samhället. Jag önskar att vi kunde få komma kontakt med någon aktör inom lokaler och starta ett samarbete. Det vore värdefullt för oss, Stockholm Stad och framför allt barnen.

Kalle Dingertz är pappa till tre framgångsrika söner i Stockholmsklubben Kristallen som nyligen vann Juniorallsvenskan: Erik, Gustav och Filip. Under tio år har Kalle i olika roller varit med och hjälpt till hos Kristallen.

– Schacket har gett mig många nya vänner och kontakter. Det är något att dra nytta av nu när jag är ordförande. Det finns många i Stockholm som är otroligt duktiga och engagerade för att hålla schacket levande i Stockholm, säger han. 

Hur reagerade dina söner när du berättade att du fått en förfrågan om att bli ordförande?

– Haha. De sa: ”Oj, pappa, hur ska du hinna med det också?”

Det är kanske en berättigad fråga. Hur hinner du?

– De som känner mig vet att jag har många engagemang och arbetar mycket, långt över 150%. Jag kommer inom kort ändra mina arbetsuppgifter till vardags, vilket kommer underlätta för det nya uppdraget. Men jag brukar också ärligt säga, att deltagandet och arbetet i schackverksamheten ger mig energi att orka så mycket annat! Det är stimulerande att vara med i tävlingsledning. Att få avsluta en tävling med hög professionalitet där alla deltagare är glada och nöjda ger mycket energi.

– Men allvarligt talat gäller det att hitta en balans för att få tiden att räcka till – därför blir också samarbetet inom organisationen viktigt. Ordförandeuppdraget är helt ideellt utan någon ersättning. Jag vill vara med och bygga något långsiktigt för Stockholmsschacket och jag har som mål att sitta längre än två år om jag blir omvald.


Karl Dingertz är nyvald ordförande i Stockholms Schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund


Ordförande – och schackpappa. Kalle med sönerna Filip, Gustav och Erik Dingertz. Foto: Lars OA Hedlund


Kalle Dingertz med Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling som bjudits in att hålla i klubban under Stockholms Schackförbunds kongress i onsdags. Foto: Lars OA Hedlund



Kalle Dingertz har i många år haft olika roller i Kristallens SK. Här följer han en match som ett av klubbens ungdomslag spelar. Foto: Lars OA Hedlund