Berndt Söderborg har lämnat oss – han var en av svenska schackets stora

Berndt Söderborg (1933–2024). Foto: Lars OA Hedlund

Berndt Söderborg har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar hans familj. Han blev 90 år.

Berndt gjorde ett oerhört betydelsefullt jobb för svenskt schack i många decennier och tog många ansvarsfulla uppdrag inom föreningslivet.

Han var ordförande i Stockholms Schackförbund 1980–1990 och dess sekreterare under tolv år.

Han var också ordförande i Stockholms Schacksällskap under elva år (1997–2008) och var en engagerad medlem i Riltonfonden.

Berndt Söderborg satt även i Sveriges Schackförbunds styrelse i tio år, där han var den förste ordföranden i regel- och domarkommittén.

Berndt Söderborg var sannerligen en viktig kraft för att leda och utveckla schacket i Sverige under 80-, 90- och 00-talen. Utöver det såg han till att uppmärksamma schacket i sina regelbundna schackspalter i DN. Ett uppdrag han hade i flera decennier med start 1971.

Berndt Söderborg flankeras av två andra Stockholmsprofiler: Lennart Örnmarker och Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Stefan Lindh som tog över ordförandeskapet i Stockholms Schacksällskap efter Berndt Söderborg minns sin vän, och styrelseåren de hade tillsammans.

–Berndt var en fullständigt unik människa med fina uppdrag både i Stockholms Schacksällskap, Stockholms Schackförbund och Sveriges Schackförbund. I Riltonfonden representerade han under olika tider alla dessa tre förbund/klubbar. Jag hade förmånen att jobba nära Berndt i Stockholms Schacksällskaps styrelse under tolv års tid och lärde mig mycket av hans fina ledaregenskaper. Förutom att han var ytterst kompetent var han även duktig på att delegera och lyssna på människor och deras synpunkter, säger Stefan Lindh.

Berndt Söderborgs gärningar för schacket uppskattades av personer på alla nivåer i svenskt schack. Han utnämndes till hedersordförande i såväl Stockholms Schacksällskap som Stockholms Schackförbund. Dessutom utsågs han till hedersmedlem i Sveriges Schackförbund.

Vi ska heller inte glömma hans insatser vid schackbrädet. I början av 1960-talet tillhörde Berndt Söderborg yppersta eliten i landet. Han blev Stockholmsmästare 1959 och 1963.

Däremellan, 1962, – samma år som han delade andraplatsen med Salo Flohr i Stockholms international chess tournament – togs han ut till OS-laget som spelade i olympiaden i Varna, Bulgaren

Berndt Söderborg spelade elva OS-partier, och förlorade inte ett enda. Det blev två vinster och nio remier.

Inte ens Michail Tal som två år tidigare hade blivit världsmästare kunde få honom på fall. Partiet kan också beskådas här.


Michail Tal vs.
Berndt Söderborg
Schack-OS i Varna, Bulgarien 1962

½–½


Michail Tal 1962. Foto: Wikimedia

Berndt Söderborg spelade också mot världsmästarna Botvinnik, Petrosjan, Smyslov och Spasskij. Det är inte många svenska spelare som kan visa upp ett så mäktigt cv.

Under veteranåren bevarade Berndt kärleken till schacket och vann svenska seniormästerskapet 2003.

Hans andra passion var motionsidrotten. Han körde 36 Vasalopp, Vätternrundan 10 gånger och Lidingöloppet 25 gånger.

Nu har Berndts bultande hjärta för schacket och idrotten stannat. Han blir saknad, och hela Schacksverige vill tacka honom för allt han gjorde.