Allsvenskan

Allsvenskan är precis som i vilken annan idrott som helst en lagtävling, där hela landets lag möts i en serie. Högsta gruppen är Elitserien och därunder har man Superettan följt av division 1, 2 och 3. Dessutom spelas ännu lägre divisioner ner till division 6 som lokala serier i respektive distrikt. Hos oss heter den Stockholmsserien.

Lagen ner till och med division 3 består av åtta spelare per lag och sitter i ordning enligt rating, dock med undantaget att man får flytta en spelare två bord upp eller ner. Man spelar totalt nio ronder på söndagar, oftast 11:00, där alla divisioner spelar samma söndag ungefär en gång i månaden med början i mitten av oktober. De tre första och sista ronderna (av nio) brukar dock spelas som ett sammandrag under samma helg för att spara på resandet, som är kostsamt för många klubbar. Stockholmsserien har fem spelare i varje lag och spelar sju ronder.

Stockholms distrikt har säsongen 2015/16 sammanlagt 61 lag, varav 38 ner till division 3 och 23 i Stockholmsserien.

Regerande mästare säsongen 2015/16 är SK Rockaden med sju segermatcher och två oavgjorda. Man kan f.ö. tanka hem partier från Elitserien och Superettan från Sveriges Schackförbunds hemsida (en ikon med ett blågult Sverige och en rad bönder längst upp t.v. på startsidan).

Stockholmsserien vanns av Mälaröarnas SS med fem segermatcher, en oavgjord och en förlust.

Länk till allsvenskan

Länk till Stockholmsserien

Foto: Lars OA Hedlund