Ralf Åkessons 50 år vid schackbrädet

I förra veckan höll Ralf Åkesson en mycket intressant föreläsning om sina 50 år i Caïssas tjänst. Han berättade om hur allt startade när han gick in i det nyinvigda Stockholms Schacksalonger på Hornsgatan 1969 som hade invigts i samband med JVM samma år.

Här fick man se några intressanta partier och lite anekdoter från schackets värld. Bland annat om det numera insomnade Tusenmannaschacket och om tidsnödsnarkomanen Jacek Bednarski.

På Ralfs meritlista finns bland annat att han vunnit junior-EM 1981, SM 1985 och 1999. Stormästare blev han 1995. Deltagande i 3 olympiader och en VM-final i korrespondensschack. Med 36 starter i Rilton Cup torde han vara den som spelat flest partier i turneringen och han är också den senaste svenske segraren i turneringen som snart har spelats i 50 år. En meritlista utöver det vanliga !   

Det var synd att inte fler hade letat sig till Salongerna denna torsdagskväll för att lyssna på hans föredrag. Det hade han varit värd. En stor eloge till Ralf som hade sammanställt 50 år vid schackbrädet till en intressant föreläsning.

Text: Tomas Silfver

Bild: Lars O Hedlund