Mecenat Peter Hlawatsch

Peter Hlawatsch

Stockholmsschackets store mecenat

Peter Hlawatsch föddes i juli 1944 i Tjeckoslovakien. Peter startade sin karriär som landslagsspelare för Tjeckoslovakien, men inte i schack utan i ishockey. I augusti 1968 i samband med att Sovjetunionen gick in i Tjeckoslovakien befanns sig Peter med sin gravida fru i S:t Petersburg Iställer för att åka hem till Tjeckoslovakien valde de att åka till Sverige via Finland. De bosatte sig i Stockholm I april 1969 flyttade de visare till Täby.

På den tiden jobbade en av Stockholms Schackförbunds viktigaste schackledare, Hans Svedbark, som brevbärare i det distrikt som Peter bodde i. Hans ringde en dag på Peters dörr och frågade då om Peter spelade schack.

Foto: Hans Svedbark

Peter hade spelat en del blixtschack och när han berättade det bjöd Hans in honom till Täby SK där han blev medlem våren 1969. Peter blev också god vän med en annan av Stockholms Schackförbunds viktiga schackledare, Bo Ländin. Både Bo Ländin och Hans Svedbark kom senare att jobba som anställda på Stockholms Schackförbund.

Peter visade tidigt sitt stora entreprenörskunnande och enligt uppgift startade han tidigt sin svenska karriär som korvförsäljare vid Östra Station. Efter ett tag drev han restauranger och han var bland annat med och grundade restaurangen Viking på Hornsgatan. En restaurang som den nuvarande personalen på Stockholms Schackförbund ofta besöker. Han drev under många år ett flertal restaurangrörelser, till exempel Stava Värdshus som han hade under åren 1977 till 1996. Numera jobbar han sedan många år som företagsmäklare med specialitet på att hjälpa till att sälja restauranter.

Hans stora mecenatskap för schacket tog sin början 1994 när han bildade sin bifirma (till Viking Hlawatsch & CO AB) Scandinavian Chess Tournament och arrangerade en storslagen tävling på sin restaurang Österskärs Havsbad. Efter det har det bara fortsatt och Peter har varit med och arrangerat 39 turneringar, de flesta i Sverige, men även på Åland, Estland, Kina, Ryssland, Tjeckien och Kina samt på Viking Line-färjor.

Peter har också varit med och drivit en schackklubb som under många år hade Stora framgångar, SK Team Viking. Klubben vann Allsvenskan inte mindre än fyra gånger (två gånger under namne Team Viking som var en alliansklubb och två gånger som egen klubb). Han har också hjälpt ett flertal klubbar med olika projekt. Han hyrde under många år en spellokal till Täby SK, Han drev en schackutbildning för ungdomar i Stockholm. På senare år har han Hjälpt sin nuvarande klubb Wasa SK, att återuppbygga sin ungdomsverksamhet. Han hjälper för tillfället till med att driva en schackträningsgrupp för tjejer i Stockholm som leds av Pia och Anna Cramling.

Peter Hlawatsch är en given medlem i Schackakademien där han under många år låg bakom stipendium som delades ut till schackspelare och schackledare.

Peter, stort tack för allt du gjort för svenskt schack, och i synnerhet Stockholmsschacket!

Synpunkter? Något som inte funkar?

Maila: Informationsutskottet

Eller: skriv här (Klicka på “Logga in anonymt” eller skapa ett eget konto.)