Hallsbergsturneringen återuppstår ‒ som Stockholm Chess Challenge!

Spelplats

Hallsbergsturneringen blev ett begrepp inom svenskt schack. I flera decennier fick unga svenska schacktalanger chansen att möta starka juniorer från hela världen – och hela tiden med chans att ta en FIDE-norm.

 Hallsbergsturneringen gick i graven för över tio år sedan, och svenskt schack sörjde. Men nu återuppstår den. På en ny plats. I en ny regi – och med ett nytt turneringsnamn.
Välkommen till Stockholm Chess Challenge i Kista 8–13 mars 2016!
Tre spelare har redan accepterat en inbjudan: 15-åriga Qiyu Zhou, Kanada (WIM 2318) och svenska hoppen Jonathan Westerberg (IM 2496) och Martin Lokander (FM 2358).

Ambitionen med Stockholm Chess Challenge är att Sveriges bästa juniorer och ungdomar
ska möta unga och starka internationella spelare i syfte att stimulera dem att få IM- och GM-nomineringar. Det är en inbjudningsturnering för titelspelare som är 25 år eller yngre. Målet är att få ihop ett starkt startfält med 20 spelare. Hälften från Sverige, och hälften från utlandet.

Huvudsponsorn Data Respons bidrag garanterar att turneringen lever i minst tre år. Till den första upplagan går även Sylog in som medsponsor.

Tony Apéria från Schackakademien är idéskaparen
– Att ge svenska schacktalanger den här chansen känns fantastiskt, och jag vill passa på att tacka Data Respons och Sylog vars insatser blivit helt avgörande för att förverkliga den här drömmen, säger idéskaparen och initiativtagaren Tony Apéria.
Tony Apéria sitter i Svenska Schackakademien som varit mycket delaktig i projektet. Att turneringen blir av är till stor del Schackakademiens förtjänst.

Jan Ståhlberg, preses i Schackakademien:

– Schackakademien är mycket glada att ha kunnat bidra till Stockholm Chess Challenge. Akademien har som ett av sina huvudsyften att stödja svenskt ungdomsschack, som vi är övertygade om kommer att få mycket glädje av denna turnering. Schackakademien vill också rikta ett stort tack till sponsorerna Data Respons och Sylog för mycket värdefullt stöd.

Arrangörer Stockholms Schackförbund och Stockholms Schacksällskap
Stockholm Chess Challenge kommer att samarrangeras av Stockholms Schackförbund &Stockholms Schacksällskap. Arrangörernas ordföranden Jan Wikander respektive Stefan Lindh är också samstämmiga i sin förväntan på turneringen.

– Det här kommer att bli en höjdare! Turneringen ligger helt i vår linje att satsa på ungdomsschack, säger de.
Stefan Lindh tillägger:
– Hallsbergsturneringen betydde otroligt mycket för juniortillväxten i svenskt schack. Med Stockholm Chess Challenge kan vi ge en ny generation talanger samma chans.

”Schacket har egenskaper som en ingenjör har stor nytta av”
Huvudsponsorn Data Respons och medsponsorn Sylog ser med spänning fram emot det nystartade schacksamarbetet. Mats Andersson, Sales and Marketing Director på Data Respons, och Erik Rosén, försäljningschef på Sylog konstaterar:
– Vi på Data Respons och Sylog vill göra vad vi kan för att stimulera ungdomar till att upptäcka och välja ingenjörsyrket. Schack stimulerar strategiskt tänkande, kreativet och problemlösning, egenskaper som en ingenjör har stor nytta av.
– Som utvecklingen har varit i världen den senaste tiden känns det därför extra bra att stödja schack som ju alla kan lära sig spela oavsett bakgrund, kön eller ålder.

Spelas på Institutionen för data- och systemvetenskap
Stockholm Chess Challenge kommer att avgöras i Kista, närmare bestämt i lokalerna där DSV (Institutionen för data- och systemvetenskap) huserar i det så kallade NOD-huset. Adressen dit ärBorgarfjordsgatan 12 strax bredvid Kistas tunnelbanestation.

Nio ronder på sex dagar
Turneringen spelas över nio ronder på sex dagar, och kommer att livesändas. Dessutom planeras olika schackaktiviteter i Kista samtidigt som tävlingen pågår. Ingemar Falk är mediaansvarig och webbmaster för turneringssajten www.stockholmchess.se