Alice Ruud leder projektet Tjejschack: ”Jag vill att fler ska kunna hitta kompisgrupper”

Den nya säsongen av Tjejschack är igång. Schackintresserade tjejer från hela Stockholm välkomnas till träningarna och anmälan görs via denna inbjudan.

Projektet sker i Wasa SK:s regi och stöttas av Stockholms Schackförbund – och den som håller i alla trådar är 18-åriga Alice Ruud som för andra året i rad är projektledare för Tjejschacksträffarna på Norra Reals gymnasium.

– Jag vill att fler tjejer ska kunna hitta kompisgrupper, även fast det är så få som spelar, säger Alice Ruud i en intervju med Stockholmsschack.

Alice Ruud är projektledare för Tjejschack som stöttas av Stockholms Schackförbund. Foto: Joakim Ruud och Wasa SK.

Hur började du själv med schack?

– Jag började spela i skolan. Vi hade en fantastisk pedagog som hette Christoffer Martin, och han anmälde vår klass till schack4an och senare schack5-6an. Vi tränade mycket efter skolan och eftersom han var så engagerad smittade det av sig på oss! Efter schack5-6an började jag i min första schackklubb, Wasa SK. Jag och pappa spelade också mycket på fritiden, han var den som fick mig att hålla mig motiverad hela tiden. Mitt mål var att någon dag vinna mot honom.

Hur var det att börja spela klubbschack?

– Jättekul, jag märkte hur jag mycket snabbare blev bättre och kunde tänka flera steg framåt. I början var det dock lite ensamt då jag var den enda tjejen i min grupp. Efter ett litet tag började jag träffa fler tjejer på turneringar bland annat, vi blev fort vänner och skapade ett gäng. Efter det blev allt ännu roligare. Vi åkte alltid på turneringar tillsammans, bodde tillsammans och gjorde massa saker efter träningarna och matcherna.

Vad är det som får dig att brinna för tjejschack?
– Hur kul jag och mina kompisar hade det. Så fort man träffar kompisar som gillar samma saker, blir det hundra gånger roligare. Jag vill att fler tjejer ska kunna hitta kompisgrupper, även fast det är så få som spelar.

Du var projektledare för Tjejschack även 2023. Vad var roligast med projektet?

– Det roligaste skulle jag nog säga är att få träffa så många engagerade tjejer. Jag ser hur de vill bli bättre och hur roligt de har tillsammans. Det är väldigt kul att se dem träffa nya kompisar, vilket annars är svårt, då de annars är spridda i många olika klubbar, eller kanske inte spelar för någon klubb alls. Många är också blyga i början, och det är fint att se hur de utvecklas och vågar ta mer kontakt och plats i gruppen.

De som anmäler sig till årets Tjejschack – vad finns att vänta för dem?
– Vi har tjejschack varje tisdag i Norra Reals gymnasium klockan 17.00–19.00 med uppehåll för lov. Så det blir runt 14 träningstillfällen! De kan förvänta sig att träffa många nya kompisar i alla åldrar, och såklart att lära sig mer schack. Vi tränar både teori och spelar matcher. De flesta brukar tycka matcher är roligast, vi har nästan varje träning en miniturnering antingen lag eller individuellt. Vi har också väldigt duktiga, trevliga och pedagogiska tränare, som både jag och eleverna uppskattar mycket. Eftersom vi är i Wasa SK:s lokaler, kommer det ibland internationellt erkända schackspelare på besök och säger hej, vilket också är motiverande. Många tycker det är spännande och coolt att träffa spelare de ser upp till. Alla är välkomna till träningen, oavsett om de aldrig spelat innan, eller om de har spelat länge. Det är det som är så kul med den här gruppen, den är blandad och tjejerna hittar alltid någon som är på sin nivå.

Om man ser fem år framåt. Var hoppas du att tjejschacket står?
– I ett första steg, hoppas jag att vi är en ännu större grupp som tränar än just nu. Jag hoppas att den här träningen uppmuntrar många tjejer att stanna kvar när de blir lite äldre, då de nu har kompisgäng i schackvärlden. Därav är det stora målet att det finns fler tjejer totalt som spelar schack i Stockholm..

Verksamheten får ekonomiskt stöd av Stockholms Schackförbund. Även Sveriges Schackförbund stöttar i form av tränare. Hur viktigt är det stödet?
– Mycket viktigt. Utan tränare blir det ingen schackträning. Jag kan spela schack, men vi behöver erfarna tränare som är duktiga på att lära ut. Vi har just nu fantastiska tränare som uppmuntrar tjejerna mycket under träningarna. Jag satsar på att ha många tränare som är kvinnor just för att tjejerna ska få träffa förebilder och ha någon att se upp till. Många tycker det är väldigt spännande att få träffa kvinnorna som de ser sitta i de största turneringarna och spela.